Välkommen till Putinland!

Russia's Prime Minister Vladimir Putin sits during fishing in southern Siberia's Tuva region

Till och med träden anpassar sig efter Rysslands store lille ledares behov. Och tokvänstern bugar som så ofta förr, fast denna gång tillsammans med idiothögern, hänfört mot Moskva…

Det har det senaste året formerats en liten men växande subkultur i Sverige och Europa bestående av en lustiger blandning mindre nogräknat vänsterfolk och tanklösa högeranhängare. Denna disparata grupp faller pladask för Ryssland och dess ledare, Vladimir Putin.

Med tanke på de undermåliga politiska ledningar som stora delar av Europa dras med är väl detta kanske inte så underligt. Desperata människor har alltid dragits till ”starka ledare” när deras egna politiker visar sig vara hopplöst förfjollade. Och som en stor vän av personlig frihet – Be my guest! Jag tycker dock att man bör veta lite vad man talar om. Här följer därför en snabb sammanställning av fakta rörande Putins Ryssland och vad det är för typ av land.

Om vi börjar med politisk frihet så hamnar dagens Ryssland i denna undersökning i kategori #6 ”Not Free” strax ovanför bottenkategorin #7, ”Worst of the Worst”. Vilket ju inte bör förvåna då kritiker av Putin förunderligt ofta drabbas av akut uranförgiftning, dör i helikopterolyckor och annat tragiskt. Och tittar vi mer specifikt på den för alla former av medborgerliga och mänskliga friheter helt centrala frågan om press- och yttrandefrihet hamnar Ryssland på plats 148 (av 180) efter rena hål i tillvaron som Zimbabwe, Myanmar och Chad och bara strax för Vitryssland (#157).

Så gott som alla ledande media, främst TV, är i Ryssland också direkt eller indirekt kontrollerade av Kreml. Vilket ju tål att funderas kring bland alla de som (ofta med rätta) klagar om att det till och med i Västeuropa är svårt att göra sin stämma hörd i olika frågor. Man bör ergo noga betänka vad en ”russifiering” av denna redan undermåliga situation skulle kunna leda till…

Rör vi oss sedan till ekonomiska ting framstår Ryssland också som ett anus mundi. På följande världsranking landar Putinland under rubriken ”Mostly Unfree” på plats 143 av 178 (som jämförelse hamnar Hong Kong etta, USA tolva och det överbeskattade och överreglerade Sverige på plats 23).

Därtill är den ryska ekonomiska tillväxten numera låg (2013 bara 1,3 %) och BNP per capita ynka 18 100 dollar, vilket är mindre än hälften av Sveriges (40 900 dollar). Och hur dessa begränsade tillgångar är fördelade borde skrämma till med hårdföra libertarianer då en extremt stor del är uppbundna i statliga verksamheter och/eller befinner sig i Putinmaffians ägo (hur mycket resurser stulna av det ryska folket som därtill är undangömt utomlands vet ingen, men bara Putin himself lär ha sisådär 1700 miljarder undanstoppade i olika schweiziska bankkonton och andra ställen).

Som grädde på detta solkiga mos ligger också arbetslösheten på runt 15 % och inflationen är hög (dessa ekonomiska och följande faktauppgifter kommer från denna sammanställning). Och även det som Putin & C:o länge framhållit som en stor styrka, exporten, är ett problem. Ryssland påminner nämligen mest av allt om en tredjevärldenekonomi då man nästan bara exporterar råvaror (först och främst olja och gas), vilket gör att Ryssland i dagarna riskerar att helt implodera i takt med att oljepriset sjunker.

Medan Putin & C:o lever livets glada dagar är ergo vanliga ryssars vardag urusel. Och bortom detta lurar till och med faktumet att Ryssland är på väg att försvinna som folk och nation. Landet har nämligen sedan länge en negativ befolkningsutveckling då fler dör än föds, barnadödligheten är hög, utvandringen likaså (eller har i alla fall varit det, Putin funderar numera på att likt en gång kommunisterna och före dem tsarerna reglera utlandsresandet) och medelåldern är bedrövligt låg – det senare främst därför att många av de ryssar som fortfarande lever super som idioter.

Ryssarna utgör härför idag bara runt 80 % av landets befolkning medan resten är minoriteter; främst muslimska befolkningsgrupper i Centralasien som växer snabbt (då de super mindre och pippar betydligt mer). Och här har du också en av de huvudsakliga drivkrafterna bakom Putins politik att ”hämta hem” så många exilryssar boende i bland annat Ukraina som möjligt (och Baltikum och Kazakstan står garanterat näst på tur att drabbas av denna 1800-talsinspirerade geopolitik).

Lägger man härtill slutligen också fakta som att den ryska sjukvården är undermålig, då landet bara satsar drygt 6 % av budgeten på sjukvården (plats 103 av 190), och att utbildningssituationen är nära nog lika katastrofal (plats 110 av 173), så får man en tydlig bild. Dock inte av ett land som erbjuder ett kraftfullt alternativ till våra västliga samhällen, utan av ett rike wobblande på randen till politisk kris, ekonomisk härdsmälta och sociokulturell kollaps.

Så, med detta sagt står det alla läsare fritt att fortsätta buga mot Moskva och skrapande med foten uttrycka sin lidelsefulla beundran för dess store lille ledare (som förvisso denna gång kommer utan mustasch, men istället både lär rida på björnar och brottas med sibiriska tigrar). Och för den som fortfarande tvivlar, varför inte ta och flytta dit? Jag är säker på att Putin skulle välkomna horder av europeiska beundrare och bereda plats för dem i någon lämplig pittoresk småstad i östra Sibirien där de kan vara med och bygga framtiden… Enjoy!

Annonser

2 reaktioner på ”Välkommen till Putinland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s