Ett ljus i tunneln?

tunnel2

Är gårdagens KD-utspel ett ljus eller en tåglyckta? Alliansens övriga partiledare avgör…

Stefan Löfvén reagerar tyvärr exakt som man kunde förvänta sig på Kristdemokraternas utspel om en mer realistisk flyktingpolitik, innefattande bland annat lägre bidrag och kortare handläggningstider. ”Det här spelar SD i händerna”, slår han fast. Jojo, för den nuvarande invandringspolitiken har ju inte gjort det..!

Överlag tror jag gårdagens KD utspel en dag kan komma framstå som Dagen Då Det Vände. Den idiotiska (sorry, jag kan inte komma något mer lämpligt uttryck) uppgörelsen om invandringspolitiken mellan Alliansen och MP från förra mandatperioden garanterade SD en central roll i svensk politik och sedan dess har allt bara gått utför för de borgerliga. Ett tillnyktrande på området är därför en akut nödvändighet.

Vidare så skulle jag vilja påstå att Löfvéns utspel om att S ergo tänker fortsätta stå skuldra vid skuldra med MP och V i invandringspolitiken bevisar precis det som jag länge sagt. Att det trots allt i grunden realistiska ”gammelsosseriet” helt förlorat sin inflytande över partiets politik och att Socialdemokraterna numera istället sitter helt i klorna på små men mäktiga förorts- och invandringsgrupper.

Hursomhelst. Om valrörelsen fortsätter utveckla sig i denna tangentens riktning kommer det sannolikt  gynna både KD och Alliansen som helhet. Det senare dock bara under förutsättning att dess övriga företrädare nu snabbt tar rygg på Hägglund och skärper sin invandringspolitik också.

Alliansen bör med andra ord nu sammankalla en presskonferens vari man förklarar att man överger uppgörelsen med MP och istället går till val på ett eget program som bygger på realism och moderation. Och det får gärna gå längre än KD:s testballong och lämna klara besked både om bidrag och volymer. Jag skulle ödmjukt föreslå att avhålla en sådan pressträff redan i början på nästa vecka, så att svenska folket kan kontemplera det sagda över jul- och nyårshelgerna.

Ett sådant utspel skulle sätta fart på valrörelsen, tro mig! Ja, det skulle kanske till och med kunna moderera SD:s framfart något. Och omvänt – om Alliansen inte gör detta (eller något liknande, som signalerar att man kommit till i alla fall viss insikt) så kommer det ljus i tunneln som KD:s utspel nu framstår som garanterat visa sig vara en tåglyckta…

Annonser

6 reaktioner på ”Ett ljus i tunneln?

 1. Det faktum att socialisten Stefan Löfvén enbart ser Kristdemokraternas flyktingpolitiska utspel som gynnande Sverigedemokraterna, är typiskt dagens vänster. Den senare varken kan eller vill identifiera reella samhällsproblem, än mindre föreslå fungerande lösningar på dessa, eller det minsta bejaka förslag från borgerligt håll.

  Varje samhällsbildning behöver stödjande normer. Ett gott civilsamhälle kan svårligen skapas utan en normativt präglad politik, dvs en borgerlig politik. Denna omständighet kan visa sig ytterst värdefull, eftersom verklighetsnära och principfasta ansatser tycks vara just vad verklighetens folk, dvs merparten av väljarna, alltmer efterfrågar.

  Dagens vänster däremot, har sedan länge övergett det mesta av reglerande, traditionellt värdeorienterade ansatser då dessa påtagligt strider mot besynnerliga företeelser likt postmodernism och kulturrelativism etc.
  Företeelser som dagens vänster märkligt nog tycks vila på.
  Härigenom blir det mesta av normativa synsätt automatiskt förbjudna hos vänstern.
  Detta kompakta vänstermotstånd mot allt reglerande ger borgerligheten en fin möjlighet att beskriva hur samhällen utan traditioner och nödvändiga inskränkningar aldrig fungerar långsiktigt. Oavsett hur attraktiva diverse normkritiska, liberalprogressiva utsagor än kan ljuda.

  Utifrån många människors generella längtan efter ett normativt anslag, borde Alliansen kunna inspireras att sluta upp kring Kristdemokraternas nya invandrings- och integrationsinitiativ. Görs uppslutningen smidigt resonerande och över tid, lär fler och fler bejaka synsättet. Efterhand bör det t o m gå att börja samtala kring ämnen som invandringsvolymer resp storleken på invandrares bidrag.
  Att därtill vara försikommen och skicka ut en första signal om den nya Allians-inriktningen redan innan julhelgerna, skulle förmodligen ge Alliansen både ett tidsmässigt försprång samt ett politiskt överläge i den valrörelse som redan startat.
  Görs å andra sidan inget av detta, kan visserligen Allianspartiet Kristdemokraterna få uppåt tio procent av riksdagsrösterna eller mer, men Alliansen som helhet förlora kommande extraval.

  Det står som bekant mycket på spel.

  Liked by 1 person

  • Absolut. Och jag kan bara tillägga att vid sidan av gemensamma normer och värderingar behöver alla samhällen också en gemensam grundidentitet om vad det innebär att ”vara” t.ex. svensk. Och denna behöver inte vara ”rasistisk”. Här i USA är det för de allra flesta (förutom en minuskel minoritet tokliberaler, glasklart vad det innebär att vara amerikan, och det spelar ingen roll var du kommer ifrån etniskt. Det handlar om att vara glad för att man får bo i världens bästa land (subjektivt, visst, men ändå); att man stödjer soldater som skickas ut i världen i strid, att man godtar Konstitutionens spelregler, etc. Även vanliga människor som inte kan mycket eller nära intet om politik och historia ställer upp på detta, intuitivt. Och Sverige skulle sannerligen behöva något liknande, men det går ju inte då det enligt vänstern/liberalerna inte finns något ”typiskt svenskt” (och finns det något sådant är det dumt, barbariskt, fel och rasistiskt). Lycka till med att skapa en samhällsgemenskap utifrån den startpunkten! :-s

   Liked by 1 person

 2. Nämnda åsikter som att ”… vara glad för att man får bo i världens bästa land (subjektivt, visst, men ändå); att man stödjer soldater som skickas ut i världen i strid, att man godtar Konstitutionens spelregler, etc…” borde ju knappast vara särskilt kontroversiellt någonstans, men i det kanske mest absurda landet i världen, dvs Sverige, blir ju allt som en genomliberal vänsterelit inte godkänt omöjligt att offentligt framföra.

  Vissa grupperingar vill dock protestera mot denna destruktiva, närmast fascist-liberala, tidsanda. Den gruppering jag tycker har lyckats tämligen väl med detta under en längre period, är Kristdemokraternas vakna ungdomar i KDU. Förbundets ordförande Sara Skyttedal har på ett icke-rasistiskt vis problematiserat rådande massinvandring, misslyckade integration, bristen på lag och ordning, den undermåliga skolan och försvaret osv. Hon har naturligtvis blivit belönad med bredsidor av rena invektiv från vänstern, men dessa attacker kanske visar att hon och KDU har lyckats beröra verkligt djupa och svåra problem i vårt arma land, problem som är så infekterade att de inte ens får nämnas…

  En annan yngling frå KDU har lagt sig på en rätt teoretisk nivå och framfört betydelsen av gemensam kultur och värdegrund i ett modernt samhälle, samt att traditioner i högre grad skulle kunna användas som verktyg för integration. Skribenten ifråga är Christian Carlsson, vice ordförande för KDU.
  Trots envetna mothugg från liberaler framhärdar Carlsson i påståenden som att samhället måste vila på en fast värdegrund för att samhällsgemenskapen ska kunna hålla samman. Han tillägger:

  ”… Det betyder inte att alla ‘svenskfödda delar’ dessa värden eller att den som invandrar till Sverige och inte delar dessa värden per automatik är ‘dömd till utanförskap’. Det betyder endast att man inte kan förvänta sig att bli betraktad som en integrerad del av Sverige om man inte ställer upp på dessa grundläggande västerländska värderingar…”

  Apropå sedvanliga liberala protester mot allt slags tal om gemensam kultur och värdegrund, skriver Carlsson lakoniskt:

  ”… Det är lättare för en liberal skribent att raljera i integrationsdebatten än att ta till sig av resonemang om värdegrund och samhällsgemenskap, men det vore mer konstruktivt om fler försökte med det senare.”

  Det finns uppenbarligen många traditionellt värdeorienterade individer även i vårt ursinnigt sekulär-progressiva land. Individer som rentav ser sig själv som ideologiskt konservativa. De liksom många övriga som söker framföra mer traditionella tongångar, har sannerligen en uppförsbacke i detta land, där nog fler än en jämställer konservativa med rent reaktionära personer.
  Det är hur som helst inspirerande och gott att se, att inte hela det politiska fältet är utlämnat åt kommunister, socialister, feminister, ekofascister och vänsterliberaler. Det finns tydligen även konservativa.

  Mer om nämnde Christian Carlsson och hans vurmande för att samhället bör vila på en fast värdegrund återfinns på hans blogg: https://christiancarlsson.wordpress.com/2014/10/12/vi-behover-en-fast-vardegrund/

  Liked by 1 person

 3. Tack för en rak och intressant blogg. En liten anmärkning till detta inlägg är väl att ”lykta” stavas just så och inte ”lyckta”.

  Någon kommenterade utspelet och sade att det inte främst är de höga bidragen som är problemet för integration på arbetsmarknaden utan de höga ingångslönerna. Kanske ligger det något i det men jag tror båda sakerna behöver ses över.

  Hur ser du på det? Vad för åtgärder skulle sättas in på kort respektive lång sikt för att kunna integrera lågutbildad arbetskraft på svensk arbetsmarknad?

  Gilla

  • Christian,

   Tack för din kommentar och ursäkta sen publicering; jag har befunnit mig på resande fot.

   Jag tror integrationsproblemen är både sociokulturella (klart viktigast!) och ekonomiska – och i det senare spelar både bidrag och ingångslöner m.m. givetvis en roll. Och då jag tror på en klassisk fri arbetsmarknad utan minimilöner och lönejusteringar både uppåt och nedåt beroende på konjunkturläge vill jag lämna det till ”marknaden” att sätta löner. Bidrag är vidare alltid av ondo (om än emellanåt av sociala skäl nödvändiga, men då skall de hållas så låga som möjligt).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s