Folkhemshydrans sista strid?

244_by_wlayko111-d6tb4ym

Folkhemshydrans olika huvuden kommer att vända sig mot varandra i vårvinterns nyval.

Den som kan sin historia vet att the Battle of the Bulge blev Naziysklands sista storoffensiv. Då landet uttömt sina rustningsresurser var det dock en hopplös offensiv, som bara fördröjde Hitlerregimens fall några månader. Och får man tro dagens mätning från Novus kan nyvalet i mars bli något av en politisk analogi till detta fiasko.

Initialt ser nämligen kaoset ut att ha gynnat S och SD; de partier som från lite olika synvinklar men tillsammans slåss hårdast för att ”bevara folkhemmet”. Nu tror jag inte att man skall dra alltför stora växlar på en enda mätning. Att SD kommer att gå fram skulle jag säga är säkert till 99,99 procent. Men att sossarna därutöver skulle kunna vinna röster, efter ha tvingats utlysa det första nyvalet sedan 1958, mje…

10390494_10152579843948004_6024986972775554415_n

SD är den stora vinnaren på S/MP-kaoset

Tittar man på nuffrorna ser man också att det, såhär långt i alla fall, bara rör sig om omflyttningar inom vänstern från pellejönspartierna V, MP och F! till de mer – trots allt – stabila och seriösa Socialdemokraterna. I det stora hela ligger också vänsterblocket kvar och fladdrar på samma historiskt låga nivå som i höstens val.

Med andra ord är det de borgerliga som tappat till SD. Igen. Och anledningen till detta är inte svår att räkna ut. Under de senaste veckorna har Alliansföreträdare med det berusade kommunalrådets envishet fastslagit att deras idiotliberala linje i invandringspolitiken ligger fast. Och skulle Annie Lööf, Anna Kindberg Batra och andra under kommande veckor inte ta sitt förnuft till fånga är härför risken överhängande att de kommer att tappa ytterligare. SD ligger ty i denna fråga (oberoende av man tycker om partiet, dess företrädare och politik i övrigt) betydligt närmare Medelsvenssons åsikter.

Nyvalet kommer ergo att bli en slags folkomröstning om invandringen. Men, därutöver kan det alltså också komma att bli en kamp om de miljoner ”folkhemsröstare” som av olika anledningar vill slå vakt om det sedan decennier utdaterade monster till samhällssystem av skatter, bidrag, avdrag, stöd, förbud och offentliga monopol som tog form efter 1932. Detta har dock sedan omkring 1970 bara gynnat begränsade (marginalväljar)grupper, medan Sverige som helhet idag är fattigare, svagare och mer fördummat än det skulle behöva vara. En hydrahuvudenas match mellan S och SD om vem som är bäst på att försvara eländet kan därför bli enormt kostsamt för Sverige som nation och svenskarna som folk.

Det blir nämligen de som får betala om folkhemsmyten skulle överleva ytterligare en tid.

En sådan match kan vidare sagt också sluta hur som helst. För även om sossarna fortfarande rimligen har ett visst försprång i frågan, så har SD visat sig mycket slipat i konsten att skräddarsy budskap som kan attrahera speciella väljargrupper. Sossarnas förtroendekapital i folkhems/välfärdsfrågor hänger också numera på gärdsgården då partiet sedan 1990-talet kommit i klorna på förorts- och invandrargrupperingar som har litet till inget gemensamt med folk i glesbygd och på bruksorter, offentligt anställda, pensionärer och andra traditionella sosseväljare.

Med andra ord verkar det som om valrörelsen kommer handla om invandring och folkhems/välfärdsfrågor. Och jag tror att om debatten fortsätter att utvecklas i denna riktning så kan SD vinna inte bara ännu fler missnöjda borgerliga, utan också nya stora sjok av gråsossar och få 15-20 procent. Eller ännu mer. Låt oss dock först se vad som händer i januari. Något säger mig nämligen att de borgerliga, efter några julglöggar, kanske kommer insikt om att det vore vansinnigt att begå politiskt självmord enkom för att stå upp för Miljöpartiets invandringspolitik…

Annonser

2 reaktioner på ”Folkhemshydrans sista strid?

  1. Ja, ardenneroffensivens stora vinnaren var ju Stalin. Att de allierades framryckning fördröjdes ledde till att Sovjet kunde lägga beslag på en större del av östra Europa. På samma sätt kommer extra valet alltså att gynna Åkesson. Han kan vinna allt fler väljare på sin flank.

    Liked by 1 person

    • Ja, fast jag tror samtidigt att detta kaos långsiktigt är både nödvändigt och potentiellt bra. Det är sosseriets sista strid, efter detta har SAP finalt reducerats till ett vanligt parti bland andra som inte kan kräva särbehandling eller hävda sig vara speciellt. Sverige blir slutligen ett mer normalt europeiskt land!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s