Putin söndrar och härskar

Är Vladimir_Vladimirovich_Putin_(2nd_Presidency)upptagen idag, men vill ändå dela följande artikel. Den beskriver hur Ryssland numera medvetet när ett antal av Europas populistpartier (som även om de i artikeln benämns ”höger” i praktiken oftast är centervänster, som Nationella Fronten i Frankrike). Om detta skulle man kunna säga mycket, men the bottom line är uppenbar.

Kreml försöker splittra väst genom att göda partier som av olika anledningar är emot Europasamarbetet (som inte nödvändigtvis är det samma som EU, men i populistiskt utgör en tacksam anfallsvinkel). Och, i förlängningen, den demokratiskt-marknadsekonomiska västvärld som under ledning av först Storbritannien och senare USA (efter 1945) ansvarat för världens utveckling och framåtskridande.

Man behöver inte vara okritisk mot Storbritannien och USA för att uppskatta denna världsordning. Dessa båda länder har dock historiskt sedan slutet på 1700-talet utgjort ett ekonomisk-militärt centrum och en intellektuell referenspunkt för utvecklingen som i det stora hela gjort jorden till en mycket behaglig planet att leva på. Ryssland/Sovjetunionen har dock alltid (och med rätta) sett västs ideologiska hegemoni och fria samhällsordning som ett hot mot sin egen, despotiska kultur och sina arkaiska geopolitiska ambitioner. Och förhoppningsvis kommer de att fortsätta få göra det. För om Vladimir Putin skulle lyckas härska och söndra ”västvärlden” kommer Tellus att bli ett mycket, mycket otrevligare ställe.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s